Nyhedsbrev 003

Nyhedsbrev 003

Bestyrelsen i BSD-DK

Table of Contents

1  Introduktion

Af Anders Søndergaard

Det er på høje tid at udsende vores nyhedsbrev nummer 3. Meget er sket i den forgangne tid, og lidt af det kan du læse om i nærværende skrivelse.

Som altid skal lyde en opfordring til at forfatte et indlæg til nyhedsbrevet. Har du holdt et arrangement? Kender du en interessant utility? Har du noget relevant på hjertet? Fat din editor og send det til nyhedsbrev@bsd-dk.dk.

2  Embedded BoF

Af Anders Søndergaard

Den 6/1 afholdt BSD-DK en BoF omkring embeddede systemer. Da vi var så priviligerede at have besøg af selveste Søren Kristensen (http://www.soekris.com/), som var i Danmark på juleferie, centrerede aftenen sig omkring de lækre små grønne bokse som en del af vores medlemmer har investeret i. Søren fortalte hvordan han fandt på at starte Soekris og om hvordan de arbejder med nye modeller.

Flere af de fremmødte havde taget deres egen embeddede sag med og fortalte hvad den kunne og hvordan de havde lavet den.

Det var en både underholdende og lærerig aften, hvor drenge med sans for kvalitetslegetøj kunne udveksle erfaringer med ligesindede.

Som altid var vores Paparazzi videograf på pletten, og stemningsbilleder fra aftenen kan ses på http://fj.freebsd.dk/BSD-DK/20040106-bsd-embedded.mpg

3  Install fest den 15/4

Af Anders Søndergaard

Så går det løs i en disciplin, som vores venner i SSLUG har mestret i lange tider, men som vi i BSD-DK ikke rigtigt har brugt så meget krudt på: Install fest! Konceptet er enkelt: tag din pc med under armen og få kyndig vejledning til at installere og komme godt i gang med BSD.

Hvis du selv er 100 meter mester på området, så overvej selv at dukke op og give nogle gode råd og en hjælpende hånd til kommende BSD folk.

Måske kender du nogen, som endnu ikke har set lyset, og som blot mangler at få vredet armen godt om på ryggen mens de modtager en let tvangs indoktrinering á la Mao Zedong. Fortæl dem --- i positive vendinger --- om arrangementet, og lok eventuelt med slik eller økonomisk kompensation, hvis ikke de umiddelbart lader sig overtale. Egentlige trusler kan også blive nødvendige i sjældne tilfælde, men husk at det er for en god sag og at egen skyldfølelse kan give fodsvamp og dårlig ånde!

Arrangementet vil blive afholdt i Symbion i lokale M4 og starter kl. 19.00.

4  LinuxForum 2004

Af Per Engelbrecht

Så var det igen blevet tid til det årlige LinuxForum og igen i år var det lykkedes arrangørerne at stable et par utroligt velfungerende og interessante dage på benene. Billetsalget, eller rettere hastigheden hvormed billeterne bliver revet væk, taler sit helt eget sprog.

Den udvikling LinuxForum har gennemgået fra start og til nu, med blandt andet en regulær erhvervs-dag og en geek-dag, samt den voksende representation af store erhvervsvirksomheder der møder op, understreger ligeledes den voksende udbredelse og popularitet som ``open source'' i Danmark nyder. Når det gælder erhvervslivet, må der siges ``open source'' i al almindelighed og Linux i særdeleshed.

Den fysiske opdeling med center-området/store scene, området med interessegrupper og området med erhvervsvirksomheder, er noget publikum efterhånden er bekendt med, omend rammerne efterhånden er blevet lidt trange. Det er sin sag at skulle stå på en utrolig velbesøgt stand som BSD-DK, når bordpladsen bedst kan beskrives som entusiastisk og det at få gulvpladsen i nærområdet til at slå til uden folk træder hinanden for meget over fødderne, som en akademisk øvelse.

På mine gåture i områderne var tendensen, eller fællesnævnerne om du vil, enterprise! Databaser, cluster, CMS, uddannelse ol. Pardon mine damer og herrer, men det er da lidt løjerligt at flerbrugersystemer som BSD og Linux skal ``re-lanceres'' som skalérbart og til enterprise - sådan er de bygget! Det siger lidt om den manglende indsigt (konceptuelt) der er for nye brugere i vores verden. Det er helt ok med mig at det ``re-lanceres'', jeg smiler bare lidt over det.

På foredragssiden var ``mail'' meget iøjenfaldende. ``Wireless'' og ``grid'' var der en del interesse omkring og så er det altid rart at se Polyteknisk Forlag være så flot representeret som De er. For de udefra kommende er de mange hylde-meter af prima litteratur, med til at cementere indtrykket af UNIX/Linux som noget utrolig veldokumenteret. For os der arbejder (og lever) i den verden, er det helt naturligt, men for kommende nye brugere og ikke mindst erhvervs-folk og tilhørende it-stab, er det en ``beroligende'' faktor.

Jeg kan ikke andet end at blive glad over LinuxForum som ``event''. Professionelt, spændende og hyggeligt. En af det store udfordringer når vi er vokset ud af Symbion, vil helt klart være kunne skabe de samme rammer i et større rum.

Tak til personerne bag LF herfra!

5  BSD-DK standen på LinuxForum 2004

Af Anders Søndergaard

Ved årets LinuxForum havde BSD-DK sikret sig en af de eftertragtede standpladser i brugergruppeområdet. Standen var virkelig velbesøgt og en stor succes. Standgruppen bestod af Poul-Henning Kamp, Jesper Frilund, Per Engelbrecht og overtegnede. På dagen var vi ydermere en flok af de entusiastiske BSD-DK støtter (både fra SSLUG, ZUG og BSD-DK...) til at bakke op omkring standen. Tak for det, alle!

En af de mere originale påhit var Poul-Hennings Beastie-mometer. Et termometer drevet af en Soekris 4801 med en Dallas one-wire DS1820, som gennem GPIO porten på Soekris'en drev en stepmotor fra en kasseret printer. Denne motor styrede en Beastie op og ned af en lægte med påtegnet celcius skala. Med halen beskrev den præcist den aflæste temperatur. Mange fik målt deres udstråling og mest bemærkelsesværdigt var det da den smukke ``booth-babe'' fra DK-TUG's stand blev målt, og Beastie dalede et par grader. En hot pige med kolde fingre! Som Poul-Henning med vanlig kynisme forkyndte: ``fordelen ved et Beastie-mometer i forhold til en booth-babe er, at Beastie-mometeret er opnåeligt for en nørd!''

Der var også fremvisning af FreeSBIE, uddeling af flyers og ikke mindst rundhåndet uddeling af de flotte Open-, Net- og FreeBSD klistermærker, som ved en lykkelig misforståelse var leveret i et oplag på ikke mindre end 15.000 eksemplarer! Sidstnævnte klistermærker kan nydes over visse dele af det forårsbeskindede København. Se for eksempel hvilken BSD der er repræsenteret på lyssignalerne ved rådhuspladsen. Her skal det understreges, at BSD-DK naturligvis tager afstand fra at sætte klistermærker op udenfor plakatzoner...

Når der i sjældne tilfælde var dalende interesse for standen, stod vi ikke tilbage for at genvinde den med et par velplacerede toupe-fjernende stående bølger, leveret af en Airzooka fra Geekbutik.dk.

6  LATEX foredrag med DK-TUG

Af Morten Liebach

Den 19. februar holdt BSD-DK i samarbejde med DK-TUG (den Danske TeX User Group) et ``Introduktion til LATEX'' foredrag i Symbion.

Morten Høgholm gennemgik de grundlæggende ting i LATEX krydret med talrige mere avancerede detaljer og afsluttede med et eksempel på Literate Programming i C++ og LATEX og de gode erfaringer Morten havde gjort i den sammenhæng.

Derefter gik snakken så og det var tydeligt at der ikke rigtig var nogle begyndere blandt tilhørerne. Der blev diskuteret vidt og bredt om de små irritationsmomenter der nogen gange er i standard LATEX dokument klasser, Peter Wilsons memoir klasse blev nævnt, hvordan man får pæne PDF filer ud af LATEX og diverse problemer med bibtex samt erstatninger for samme blev også rundet.

Der var ca. 12 tilhørere.

Slides og kode kan ses på http://tug.dk/intro2004.html, video af foredaget ligger på http://fj.freebsd.dk/BSD-DK/20040216-LaTeX.mpg

7  BSD-DK fylder 3 år

Af Flemming Jacobsen

Den 22/3-2004 havde BSD-DK som bekendt 3 års fødselsdag. Vi var 9 der mødtes til fødselsdagsfest på Bloomsday. Der blev diskuteret BSD-DK historie, BSD historie og generelt bare hygget og skålet.

Alt i alt en successfuld aften. Og synd at den sene annoncering forhindrede flere i at deltage.

8  Shell Celebrity Death Match, den 27/4

Af Anders Søndergaard

Vi har alle gnedet øjnene efter den blændende succes med ``Mail Server Celebrity Death Match'', som blev til i et samarbejde mellem BSD-DK, SSLUG og DKUUG. Nu er det tid igen. Kroppen kræver mere! Fat mod, thi samme hold har gjort det igen! Denne gang handler det om noget tilsvarende religiøst: din yndlingsshell. Dysten står mellem følgende shells:
sh af Thomas Ammitzbøll-Bach (DKUUG)
bash af Peter Makholm (SSLUG)
zsh af Henrik Grove (SSLUG)
ksh af Jesper Louis Andersen (BSD-DK)
rc af Anders Søndergaard (BSD-DK)
csh+tcsh af ? (?)
cmd.exe af ? (?)

Kom til et forrygende arrangement, hvor religionskrig og indædt fanatisme vil få frit spil, gnisterne vil stå om et tryllebundet publikum og kampen dømmes af et --- i store træk --- ubestikkeligt femme fatale dommerpanel bestående af Sidsel Jensen (BSD-DK), Gitte Wange (SSLUG) og Hanne Schmidt Vilmann (DKUUG).

Datoen er foreløbigt fastsat til 27/4 kl. 19.00 i Symbion, men kan --- ligesom programmet --- ændres da ikke alle talere er på plads (Dette er også grunden til at der ikke er nogle talere på csh+tcsh og cmd.exe.) Hold godt øje med særskilt anoncering.

9  Månedens rare lille utility: calendar

Af Morten Liebach

Har du også problemer med at huske familiefødselsdage og andre signifikante mærkedage? Vil du gerne have daglig email om at denne dag i 1937 blev der afsløret en Skipper Skræk statue ved en spinatfestival i Texas, USA? I så fald vil du kunne lide calendar; programmet der er denne måneds rare lille utility.

calendar er med i base systemet på alle BSD'er, og køres i forbindelse med de daglige cronjobs. Programmet læser en tekstfil med dato på formen måned/dato, f. eks. 02/13 for den 13. februar, en <TAB> og så noget tekst. Eksempel:
06/16         First publicized programming error at Census \
              Bureau, 1951
Eller den noget mere fleksible syntax:
Jan. 18       Den 18. Januar.
Thursday      Hver torsdag.
September     Hver den 1. September.
27            Den 27. i hver måned.
March Fri+1   Første fredag i marts, LinuxForum dag 0.
March Sat+1   Første lørdag i marts, LinuxForum dag 1.
Der er et par enkelte andre muligheder, læs hele historien i calendar(1) mansiden, den har endnu flere eksempler.

Per default læser calendar i ~/.calendar/calendar filen og sender de begivenheder der er noteret der for idag og imorgen per mail til brugeren.

Dette er i al sin rørende enkelhed formatet, men det er jo besværligt at skulle notere alle mulige, og ikke så få umulige, begivenheder ned som man gerne vil kunne gnække lidt over når man halvt bevidstløs er kravlet ud af sengen om morgenen og hen til computeren for at checke nattens mail.

Heldigvis er der i /usr/share/calendar en lang række filer man kan inkludere på samme måde som headerfiler i C/C++:
#include <calendar.openbsd>
#include <calendar.freebsd>
#include <calendar.netbsd>
#include <calendar.fictional>
#include <calendar.pagan>
Osv.

De enkelte filer har rimeligt sigende navne, og er iøvrigt alle sammen beskrevet nærmere i calendar(1). Calendar bruger cpp som preprocessor, så der er rimeligt frit slag for de mere ekvilibristisk disponerede.

God fornøjelse.